Beugels en orthodontie

De functie van een gebit is kauwen! Daarvoor moeten de tanden en kiezen goed op elkaar passen. Is dit niet het geval, dan heb je een beugel nodig om dit te bereiken. 

Waarom heb je eigenlijk een beugel nodig? Als de tanden en kiezen recht staan, is het gemakkelijker om je gebit goed schoon te houden. Maar het meest zichtbaar is natuurlijk dat je een veel mooiere lach hebt als je tanden mooi recht staan!

Natuurlijk is recht zetten van je gebit niet zomaar even gebeurt. Normaal gesproken duurt een behandeling wel 2 tot 3 jaar.

Orthodontisten en tandartsen gebruiken het woord MAL (slecht) en OCCLUSIE (sluiten). Hiermee bedoelt hij/zij het slecht op elkaar sluiten van tanden, kiezen en kaken. 

Als jij tanden, kiezen en/of kaken hebt die niet goed op elkaar sluiten, dan kan een orthodontist of een tandarts met specialisme je helpen om dit weer recht te zetten.

Er zijn 3 klassen orthodontische afwijkingen

Hieronder leggen we de verschillende klassen verder uit. 

Klasse I betekent dat de kiezen in de goede relatie staan. doch in bovenstaand geval is er scheefstand in de boven-en onderkaak.

Klasse II betekent dat de kiezen niet in een goede relatie staan, er is dan sprake van een overbeet.

Klasse III is een beet verkeerd om, de bovenkaak valt achter de onderkaak.

Een orthodontist kan niet alleen je gebit helpen mooi in de rij te zetten, maar kan ook de groei of vorming van de kaken beïnvloeden.

Deze beïnvloeding van de stand van je tanden, kiezen en kaken doet hij met behulp van een speciale beugel. 

Uitneembare apparatuur

Eventueel vindt een voorbehandeling met uitneembare apparatuur plaats. Dit is afhankelijk van de afwijking

Vaste apparatuur

Met een vaste beugel, ook wel een ‘blokjesbeugel’ of ‘slotjesbeugel’ genoemd, kun je tanden en kiezen of groepjes tanden en kiezen verplaatsen. Een ander groepje tanden wordt gebruikt als een soort anker. Via dit groepje tanden kan de orthodontist de stand van een andere tand of kies verbeteren. Dit kan met elastiekjes of veertjes. De constante druk zorgt ervoor dat deze tand of kies ongeveer 1 mm per maand verplaatst.

Waaruit bestaat een vaste beugel?

  • Brackets: een soort klein handvat op je tand of kies. Dankzij deze slotjes kan de orthodontist een kracht uitoefenen op een tand of kies en hem daarmee in de gewenste richting verplaatsen.
  • Draad: het metaaldraad dat door alle slotjes loopt is als een soort ‘rail’. De tand of kies zal zich door dit draad laten verplaatsen.
  • Spiraalveertje: deze speciale vering duwt of trekt aan de brackets om de ruimte tussen de tanden of kiezen te vergroten of juist te verkleinen.
  • Metalen bandjes: dit zijn ringen die rondom je kiezen worden geplaatst. Op deze ringen kan een bracket en/of buis zitten.
  • Elastieken: zijn rubberen banden, vastgehaakt aan een bracket die verbonden zijn tussen onder- en bovenkaak.
  • Correctie veren: in plaats van elastiekjes kunnen ook correctie veren worden gebruikt. Deze correctieveren zitten vast aan je beugel.  Het voordeel daarvan is dat er continue druk op de tanden en kiezen wordt uitgeoefend. Of gemakkelijk gezegd: Het voordeel is dat er de hele tijd druk is op je tanden en kiezen wordt uitgeoefend. 
  • Correctie veren kunnen worden toegepast om de stand van de tandboog in de onderkaak en bovenkaak op elkaar aan te passen. 
  • Tja en dan heb je de beugel! En wat voelt dat vreemd in je mond!
  • Eten is een beetje anders. Harde dingen bijten doet zelfs pijn. En het voelt gek aan je lippen.
  • Het hoort er allemaal bij. De één heeft er veel last van en de ander weer niet.
  • De één heeft last van zijn kiezen, de ander weer van zijn tanden, weer een ander van de draad of de veertjes.
  • Het is fijn om de eerste dagen zachter voedsel te eten en niet iets waar je lang op moet kauwen!
  • Je kunt ook pijn krijgen na het activeren van de beugel, meestal is dit de eerste paar dagen.
  • De scherpe randjes van een beugel kun je eventueel afdekken met ortho wax. 
  • Als je veel pijn hebt kan je paracetamol nemen of dit aan je aan je ouders/verzorgers vragen.  
  • Het dragen van een beugel kan ook kleine wondjes veroorzaken in je mond. 
  • Dit is eventueel te behandelen met GUM Afta clear gel of spoelmiddel.
  • Je went uiteindelijk aan de beugel!

De onzichtbare beugel

Dit is een onzichtbare beugel die orthodontisten en tandartsen gebruiken als hulpmiddel voor het verkrijgen van optimale functionaliteit en esthetiek van je tanden en kiezen. Echter kent het beperkingen. Allereerst is het trouw dragen van de beugel een must, waardoor deze alleen bij volwassenen gebruikt kan worden. Verder is het gunstiger als de gebitssituatie niet te complex is, zodat de behandeling voorspelbaarder wordt. 

Deze doorzichtige bitjes zijn gemaakt van dunne kunststof hoesjes die je over je tanden en kiezen schuift. Om de week doe je een nieuwe setje hoesjes in zodat deze verplaatst worden naar de ideale positie in de kaak.

Retentiebeugels

Zodra je tanden recht staan en de beugel is verwijdert, is het belangrijk dat je tanden in de juiste positie blijven staan. Tanden hebben van nature de neiging om na verloop van tijd weer terug te verplaatsen naar d eoude positie. Omdat te voorkomen kun je gebruik maken van een retentie beugel. Het advies is om deze levenslang te blijven dragen.

Spalkje

Een spalkje is een ijzeren draad die achter de tanden wordt geplaatst. Dit wordt ook wel een retentiedraad genoemd. De draad loopt van hoektand tot hoektand en wordt vastgelijmd. Zo kunnen de tanden en kiezen vastgroeien in de nieuwe stand. Een spalkje achter de tanden blijft je leven lang zitten.

OIR

Een OIR beugel (Orthodontic Invisible Retainer) is een doorzichtig, kunststof hoesje dat op maat wordt gemaakt na de orthodontie behandeling en hierdoor gelijk is aan de stand van de tanden nadat de beugel is verwijderd. De OIR beugel is een beugel die in de nacht wordt gedragen en zal ervoor zorgen dat de tanden in de juiste stand blijven staan. Wel is het belangrijk om deze retentiebeugel met regelmaat te dragen.

 

Voor meer informatie over een (onzichtbare) beugel vraag de receptioniste, assistente of uw tandarts naar de mogelijkheden. We kunnen u altijd inplannen voor een consult.